WAT IS THEE?

Thee is een infuus van de bladeren van de theeplant, nl. de Camellia sinensis en/of de Camellia assamica.

De theeplant werd oorspronkelijk in China ontdekt, vandaar dat men spreekt over sinensis. De Camellia plant wordt normaal niet hoger dan 3 m, doch op de plantages wordt hij teruggesnoeid tot ongeveer 1,2 m omdat het bij het plukken vooral gaat om de fijne topblaadjes. De fijnste thee wordt dan ook gemaakt van de jonge fijne blaadjes van de Camellia sinensis. De Assam theeplant of Camellia assamica groeit in lager gelegen streken en levert een sterke thee met een krachtige smaak.

Zwarte of gefermenteerde thee

Herkomst

De meeste theeproducerende landen behalve Japan

 

Het proces om een zwarte thee te verkrijgen omvat 4 basisonderdelen, de blaadjes worden nl.:

 • verflenst,
 • gerold,
 • gefermenteerd of gegist,
 • gedroogd of gevuurd.
WAT ?

De versgeplukte blaadjes worden uitgespreid in schalen of rekken waardoor ze verflensen. De blaadjes worden zacht en plooibaar.

Hierna wordt het verflenste blad gerold.  De fijnste thees worden nog steeds met de hand gerold, hierdoor behoudt men de fijne bladpuntjes die als een teken van kwaliteit beschouwd worden.

Door het rollen breekt het blad en ondergaat het een fermentatieproces dat gedurende enkele uren plaatsvindt. De fermentatie verandert de chemische samenstelling van het theeblad en geeft de typische theesmaak die wij kennen. Hoe langer de fermentatie, hoe zachter de thee en hoe dieper de kleur.

Tenslotte wordt het gefermenteerde blad in grote pannen of een industriële droger op hoge temperatuur gedroogd of gevuurd. De blaadjes worden nu zwart en krijgen hun herkenbare theegeur.

Oolong of half gefermenteerde thee

Herkomst

Vooral Taiwan (of Formosa in de theewereld genoemd), ook China en India.

WAT ?

Deze verfijnde, halfgefermenteerde thee bevindt zich tussen zwarte en groene thee. De blaadjes worden vaak in de zon gedroogd totdat ze beginnen te oxideren. Dan wordt het fermentatieproces gestopt (veel eerder dan bij zwarte theeën) en wordt de thee gedroogd.

Pouchong is een zeer licht gefermenteerde thee die korter gefermenteerd wordt en ergens tussen groene thee en oolong gecatalogeerd wordt.

Groene thee

Herkomst

Vooral Japan maar ook China, India en Ceylon.

WAT ?

Groene thee ontstaat doordat direct na de oogst de blaadjes gestoomd worden om de fermentatie tegen te gaan.   De warmte vernielt de enzymen die anders de theeblaadjes zouden laten fermenteren.  Zo blijven de blaadjes groen en de waardevolle stoffen in hoge mate behouden.  Volgens de Japanse methode worden de blaadjes met kokende waterdamp gestoomd.   De Chinezen laten de blaadjes boven een zeer heet vuur in droge pannen of ketels verhitten.  Vervolgens worden de blaadjes gedroogd. Groene thee bevat het minste cafeïne van alle theesoorten.

EIGENSCHAPPEN

Groene thee:

 • heeft een antimutageen effect, hetgeen wil zeggen dat het de mutatie van cellen tegengaat, tumorgroei afremt en dus kanker zou afremmen.
 • heeft ook een gunstig effect op hart en bloedvaten.  Het bevat veel vitamine P dat de bloedvatwand verstevigt en versoepelt, waardoor de kans op aderverkalking afneemt.
 • vermindert de cholesterol alsook de bloeddruk en houdt de vorming van bloedstolsels tegen.
 • komt de veroudering van de cellen ten goede.  Onderzoeken tonen aan dat groene thee op dit punt twintig keer actiever is dan vitamine E.
 • is goed voor de spijsvertering.
 • bevat naast een reeks mineralen ook een grote hoeveelheid fluoriden.  Fluor versterkt het tandglazuur en verhindert de ontwikkeling van mondbacteriën, hierdoor wordt de kans op tandbederf in grote mate verminderd.
 • bevat ook veel zink en is dus aangewezen voor aanstaande moeders.
 • heeft afslankende eigenschappen.

Witte thee

Herkomst

China

WAT ?

Bij witte thee worden de jongste knoppen geplukt voor ze opengaan. In tegenstelling tot zwarte en groene thee wordt witte thee op geen enkele manier bewerkt, afgezien van het verwelken om het natuurlijke vocht te laten verdampen en het drogen na de handmatige pluk.  De soorten zijn herkenbaar aan hun witte viltlaagje en zijn verfrissend van smaak.

Witte thee bevat krachtige anti-oxidanten en is zeker zo gezond als groene thee. Meer nog, voor witte thee geldt in het algemeen:

1 kop witte thee = 3 koppen groene thee qua anti-oxidantengehalte.

Gele thee

Herkomst

China, India

WAT ?

Gele thee is één van de meest zeldzame theesoorten van allemaal, dit waarschijnlijk door het feit dat de productiemethodes zeer gecompliceerd zijn. Tijdens de productie van gele thee worden de met zorg geplukte jonge blaadjes en theeknopjes in de zon gedroogd. Vervolgens worden ze snel verhit boven een vuur en tenslotte in speciaal papier of in een kamer met een constante luchtvochtigheid gelegd. Gedurende dit proces krijgen de blaadjes hun goudgele kleur en hun delicaat aroma.

Overige – infusies

Verder bestaan er ook nog fruitthees en kruidenthees die ten onrechte de naam ‘thee’ krijgen omdat ze niet afkomstig zijn van de theeplant Camellia sinensis, maar aftreksels zijn van kruiden en vruchten. De naam Infuus – infuus van kruiden of vruchten – is hier beter van toepassing. Fruitthees zijn een basis van rozenbottel en hibiscus met daaraan toegevoegd stukjes fruit. Kruidenthees zijn een mengeling van verschillende kruiden met eventueel stukjes fruit. Deze 2 soorten mogen niet met kokend water gezet worden, dus 80 à 90° en de infuustijd is over het algemeen 7 à 10 minuten.